Onderhoudstips uittrekbare keukenkraan

Uittrekbare keukenkraan - kitchen faucet

Een uittrekbare keukenkraan vraagt, zoals elk veelgebruikt item in huis, om regelmatig onderhoud om zijn functionaliteit en uitstraling te behouden. In deze blog lees je eenvoudige, effectieve tips voor het schoonmaken onderhouden van een uittrekbare keukenkraan. 

Dagelijkse gebruik

Dagelijkse reiniging

Gebruik een zachte doek met lauw water. Als water niet genoeg is, gebruik dan groene zeep. Droog de kraan direct na het reinigen af.

Kraankop bediening

Gebruik niet te veel kracht bij het uittrekken of intrekken van de kraankop. Zorg ervoor dat je de kraan altijd voorzichtig en gelijkmatig bedient om slijtage te minimaliseren.

Reiningsmiddelen en -materialen

Reinigingsmiddelen

Vermijd schurende reinigingsmiddelen om beschadigen te voorkomen. Ook chloorhoudende middelen zijn niet aan te bevelen. Gebruik een speciale RVS reiniger, een kalkreiniger die veilig is voor RVS of zelfs een milde afwasmiddel.

Zachte materialen

Vermijd schurende materialen, zoals staalwol of andere schurende materialen. Deze kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak van je kraan. Microvezeldoeken zijn ideaal voor het reinigen omdat ze zacht zijn en geen krassen veroorzaken. Ze verwijderen ook effectief vuil en vingerafdrukken.


Siliconensmeersel

Om de soepele werking van de uittrekbare slang te behouden, smeer je af en toe de bewegende delen in met een siliconensmeermiddel. Dit voorkomt vastlopen en zorgt voor een gemakkelijke bediening.

Filter onderhoud

De filter zit aan het uiteinde van de kraan, waar het water uit stroomt. Het kan verstopt raken met vuil of kalk. Reinig de filter eens in de zoveel tijd om een goede waterstroom te behouden.

Plaats de filter in een kom met een mengsel van gelijke delen schoonmaakazijn en water. Laat het weken om de kalkaanslag af te breken. 

Gebruik eventueel een tandenborstel om restjes uit de filter te verwijderen. 

Kraan filter, perlator

Ontkalken

Gebruik een milde ontkalker om de kraan vrij van kalkaanslag te houden. Dit zorgt voor een optimale waterstroom en houdt je kraan in perfecte conditie.

Regelmatig spoelen

Als je de kraan een tijdje niet hebt gebruikt (bijvoorbeeld na de vakantie), laat dan eerst koud water voor een minuut stromen. Dit helpt om eventuele ophoping van mineralen in de leidingen te verminderen.


Wil je jouw keuken een luxere uitstraling geven of is jouw kraan toe aan vervanging? Zie hieronder een selectie van onze kranen met uittrekbare uitloop. Vandaag besteld is morgen in huis! Lees ook