Onderhoudstips zwarte kraan

Een matzwarte kraan moeilijk om schoon te houden? Integendeel! Of het een badkamerkraan of keukenkraan is, het schoonmaken en onderhouden van een mat zwarte kraan is zo gebeurd. 

Hieronder vindt je praktische tips en trucs om jouw kraan mooi en in de juist conditie te houden.

Dagelijkse reiniging zwarte kraan

Veeg dagelijks je kraan af met een zachte doek en lauw water. Als water niet genoeg is, gebruik dan groene zeep. Droog de kraan direct na het reinigen af. Dit voorkomt de opbouw van waterdruppels en kleine vuilrestjes die op termijn vlekken kunnen veroorzaken.

Zachte materialen en milde middelen

Milde schoonmaakmiddelen

Gebruik altijd een mild schoonmaakmiddel voor het grondig reiniger van je kraan, zoals groene zeep of afwasmiddel. Vermijd chloorhoudende middelen, schurende middelen of zure middelen. Harde chemicaliën kunnen de matte afwerking beschadigen of dof maken. 

Vergeet niet om je kraan na het reiniger af te drogen met een zachte doek om vlekken te voorkomen. 

Voordat je een nieuw schoonmaakmiddel gebruikt, test het eerst op een klein, onopvallend deel van de kraan om er zeker van te zijn dat het geen schade toebrengt.

Zachte materialen

Vermijd schurende materialen, zoals staalwol, harde borstels of andere schurende materialen. Deze kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak van je kraan. Microvezeldoeken zijn ideaal voor het reinigen omdat ze zacht zijn en geen krassen veroorzaken. Ze verwijderen ook effectief vuil en vingerafdrukken.

Kalkaanslag tegengaan

Verwijderen van kalkaanslag

Gebruik een milde ontkalker om de kraan vrij van kalkaanslag te houden. Dit zorgt voor een optimale waterstroom en houdt je kraan in perfecte conditie.

Ontkalk de beluchter

De beluchter is het kleine onderdeel aan het uiteinde van de kraan waar het water uitstroomt. Het kan verstopt raken met vuil of kalk. Maak het eens in de zoveel tijd schoon voor een gelijkmatige waterstroom. 

Plaats de beluchter in een kom met een mengsel van gelijke delen schoonmaakazijn en water. Laat het weken om de kalkaanslag af te breken. 

Beluchter filter kraan

Regelmatig spoelen

Als je de kraan een tijdje niet hebt gebruikt (bijvoorbeeld na vakantie), laat dan eerst koud water voor een minuut stromen. Dit helpt om eventuele ophoping van mineralen in de leidingen te verminderen.Is jouw kraan toe aan vervanging? Of wil je jouw keuken of badkamer een luxere uitstraling geven? Bekijk hieronder onze zwarte kranen!