Onderhoudstips chromen kraan

faucet being cleaned with cloth

Schoonmaken, niet perse leuk om te doen, wel leuke resultaten als het is gedaan. Gelukkig is het schoonmaken en onderhouden van een chromen kraan zo gebeurd. 

Hieronder vindt je praktische tips en trucs om jouw kraan mooi en in de juist conditie te houden.

Dagelijkse reiniging

Veeg dagelijks je kraan af met een zachte doek en lauw water. Als water niet genoeg is, gebruik dan groene zeep. Droog de kraan direct na het reinigen af. Dit voorkomt de opbouw van waterdruppels en kleine vuilrestjes die op termijn vlekken kunnen veroorzaken.

Zachte materialen en milde middelen

Milde schoonmaakmiddelen

Gebruik altijd een mild schoonmaakmiddel voor het grondiger reiniger van je kraan. Vermijd chloorhoudende middelen, schurende middelen of citroenzuur, want deze kunnen het chroom aantasten. Gebruik een middel als schoonmaakazijn, een speciale RVS reiniger, een kalkreiniger die veilig is voor RVS of zelfs een milde afwasmiddel.

Vergeet niet om je kraan af te drogen met een zachte doek om vlekken te voorkomen. 

Zachte materialen

Vermijd schurende materialen, zoals staalwol, harde borstels of andere schurende materialen. Deze kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak van je kraan. Microvezeldoeken zijn ideaal voor het reinigen omdat ze zacht zijn en geen krassen veroorzaken. Ze verwijderen ook effectief vuil en vingerafdrukken.

Kalkaanslag tegengaan

Ontkalk de beluchter

De beluchter is het kleine onderdeel aan het uiteinde van de kraan waar het water uitstroomt. Het kan verstopt raken met vuil of kalk. Maak het eens in de zoveel tijd schoon voor een gelijkmatige waterstroom. 

 

Plaats de beluchter in een kom met een mengsel van gelijke delen schoonmaakazijn en water. Laat het een  weken om de kalkaanslag af te breken. Als je bezorgd bent over het chroom, kun je de beluchter korter laten weken en regelmatig controleren.

Zoomed in on a faucet

Verwijderen van kalkaanslag

Gebruik een milde ontkalker om de kraan vrij van kalkaanslag te houden. Dit zorgt voor een optimale waterstroom en houdt je kraan in perfecte conditie.

Schoonmaakazijn is ook een optie, maar te veel schoonmaakazijn kan de kraan aantasten. Het is aan te raden gelijke delen water en schoonmaakazijn te mengen. Breng dit voorzichtig aan met een zachte doek, laat het een paar minuten inwerken en spoel daarna grondig af met water. Zorg dat de azijn niet te lang op het chroom blijft zitten, want dit kan het materiaal aantasten.

Regelmatig spoelen

Als je de kraan een tijdje niet hebt gebruikt (bijvoorbeeld na de vakantie), laat dan eerst koud water voor een minuut stromen. Dit helpt om eventuele ophoping van mineralen in de leidingen te verminderen.